Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
Header

Den tredje uge, rejsebrev 3

Den tredje uge

   


Universitäts-Kinderspital Beider Basel UKBB
Tidlig mandag morgen tog vi fra Reha Reinfelden med bus og tog til UKBB i Basel indre by. På hovedbanegården blev vi hentet af Caroline Stade Leitung Pflegedienst og tog trammen/sporvognen til det gamle børnehospital.

Med det samme blev vi budt på en kop kaffe, og Caroline havde fået en kage, som hun havde med. Her mødte jeg Dipl. Diabetesfachfrau Vreni Ritschard, som jeg tilbragte halvdelen af formiddagen sammen med.

Vi havde en god samtale om, hvordan diabetesbørn opdages og behandles her i Schweiz. Ikke overraskende spiller afregningen af ydelser også en rolle i udformningen af patientforløbene, således er alle nye opdagede diabetesbørn typisk indlagt mellem 5-7 dage. Midt på formiddagen kiggede diabetesoverlægen forbi og spurgte til forskellige forhold, som hvilke insulinprodukter vi bruger på SLB. Her måtte jeg melde pas og sige, at jeg gerne ville undersøge det. Samtidig var han meget interesseret i det danske DRG system, hvor jeg var noget mere på hjemmebane.

Herefter gik turen i patientkontrol-afdelingen. Her tilbragte jeg resten af formiddagen med gennemgang af, hvordan ydelser registreres og afregnes i forhold til den enkelte patient. Her foretages ligeledes kontrol af, om alle ydelser er afregnet. Således kan systemet selv udsøge udvalgte diagnoser og kontrollere, om der mangler tillægskoder, som eks anæstesi.

Overmiddag besøgte vi det nye børnehospital, som er under opførsel lige ved siden af Universitetshospitalet i Basel. Det er kanon flot og alt er gennemtænkt. Man har sågar lavet et lille prøvehus først. Det kan kun beskrives med billeder. Lad mig bare nævne at alle værelser har indbygget forældreseng med magasin. Gulvet er af massive træplanker, som er testet for, hvad det kan holde til. Facaden changerer fra grøn til orange.

Herefter besøgte vi neonatalafsnittet, som ligger sammen med Universitetets Frauenklinikken på Basel Universitetshospital. Børne- og Universitetshospitalet er to spitäle. Børnene har her ikke mulighed for at ligge sammen med moderen, som indlægges på gangen umiddelbart ved siden af.

Sidst på dagen vendte vi tilbage til det gamle børnehospital, som fraflyttes 29. januar 2011. I auditoriet var der et foredrag om diabetesbehandling i Schweiz, nærmere bestemt om behandlingen i Kanton Basel stadt. Det var et meget flot oplæg, og der blev lagt op til fortsat dialog.

Efter en slentretur langs Rhinen, over der MittlererBrügge og gennem den gamle by gik turen hjem med tog til Reha Rheinfelden.

Klik her for at se i fuld skærm
Musik på Reha
En travl Tirsdag - Reha Rheinfelden
Tirsdag morgen var vi alle fire igen samlet til en kort introduktion til Reha Rheinfelden ved den administrerende direktør Herr Müllheim og Frau M. Hirmer, som bød på en præsentation og rundvisning på rehabilitationsklinikken.

Det er tydeligt, at dette er en stiftelse – privat klinik, selv om de ikke har et mål om overskud – der er simpelthen et andet fokus på patienttilfredshed, som afspejler sig i små detaljer som blomsterdekorationer og stokkeholdere. Selvom forskellen på grundforsikrede, halv- og fuldforsikrede er svær at få øje på, er den der. Udtrykket buissinesklasse og økonomiklasse er ikke helt ved siden af.

Basel Universitätsspital
Efter en dejlig frokost i cafeteriaet drog vi alle til Basel Universitätsspital. At vi nåede at se dette spital på en halv dag, forstår jeg stadig ikke. Renoveringen og bevaring af den oprindelige stil er i god harmoni. Det mest fascinerende er dog logistikken i kælderen med både rørpost, automatisk kassepost til laboratoriet og selvkørende robotter, som bringer alt fra mad, linned og varer ud, ligesom affald og opvask mm transporteres tilbage. Pas på du ikke bliver kørt over.

Klik her for at se i fuld skærm
Reha ...
Efter rundvisningen vendte vi tilbage til det gamle palæ og påbegyndte samtale om plejeorganisering mm for at afslutte med økonomi og rapportering. Herfra drog vi hjem gennem Basels gamle bydel med smalle gader og sjove butikker.

Terapierne hos Reha Reinfelden
Onsdag morgen var den første rigtige dag på Reha Reinfelden. Terapierne stod først på programmet. I løbet af formiddagen deltog jeg i flere terapier: tre forskellige gangøvelser. Den ene patient var faldet og havde fået skiftet hoften, og han satte sig hele tiden ved siden af stolen. Den anden havde slået hovedet og var efterfølgende opereret. Han var lam i stor del af den ene side; her handlede det om at få patienten mobiliseret. Den næste patient havde haft et slagtilfælde og havde i dag problemer med at trække vejret, og åndedrætsøvelser var dagens tema. Herpå inaktiv terapi – massageterapi i forskellige former – muskelafslappende og lymfeødem terapi. Herpå var vi med hos en ergoterapeut, som viste os køkkenet og de forskellige hjælperedskaber.

Teknisk Afdeling
Eftermiddagen tilbragte vi i kælderen under klinikken. Her så vi alle de tekniske installationer. En lille nødstrømsgenerator, klinikken har ingen akutte patienter eller OP. Udluftningssystem, rensningsanlæg til de to svømmebassiner og varmeanlægget. Klinikken modtager saline (saltvand) og varme fra en saltmine ca. 3 km væk. Herefter gik turen ud til gartneren, som talte meget Schwizerdeutch. Vi så den lille terapihave, udendørstrapper og fik forklaret, at hele området fik lov at stå hen som eng indtil sidst i juni ud fra tradition, og da bønderne gør det af hensyn til tilskud. Det var meget flot, og der var mange forskellig blomster.

Patientenaufnahme
Torsdag var vi tilbage i det administrative område. I die Patientenaufnahme fik vi en god gennemgang af forskellige problemstillinger i forhold til indhentning af kaution fra forsikringsselskaberne. Et par eksempler: Fx kan en patient ikke komme til rehabilitation, hvis forsikringsselskabet ikke har udstedt en kaution, eller hvis den er udløbet, mens patienten har ventet. Ligesom patienter der ikke har fået deres kaution forlænget må udtræde af forløbet. Dette gælder også patienter, som endnu ikke er mobiliserede, og som ikke kan sendes hjem, men må sendes tilbage på spitalet. Klinikken gør selvfølgelig alt for, at dette ikke sker ved at rykke forsikringsselskaberne og anmode om forlængelse 8 dage før, som er det tidligste tidspunkt de kan anmode. Forsikringsselskaberne skal svare inden for 5 dage. Alle disse forviklinger giver stof til eftertanke.

Finanz
Eftermiddagen gik med gennemgang af, hvordan Reha Rheinfelden budgetterer og forhandler takster med de forskellige forsikringsselskaber. Flere forsikringsselskaber forlanger, at Klinikken skal indberettes udgifter på omkostningssteder fra året før. Både rehabilitationsklinikkerne og forsikringsselskaberne har dannet forbund, som der forhandles via. For hele klinikken udarbejdes der et budget, som skal godkendes af direktionen. Heri er indregnet mål indberettet af de forskellige områder. Typisk aktivitet eller ønsker om flere stillinger, udstyr eller vedligeholdelse. I forhold til disse følges der op, men der udarbejdes ikke en månedlig forbrugsrapportering, heller ikke på stillinger.

Saline Reiburg

Klik her for at se i fuld skærm
Saline salt-udvindelsesmine
Fredag gik turen til Saline Reiburg, som leverer rå saltvandsopløsning (saline) samt overskudsvarme til Reha klinikken og kurcentrum Solo Uno. I Reiburg udvindes udelukkende vejsalt og saline. I hele området er der gennem knap 200 år blevet boret efter salt. De schweiziske salinen leverer næsten alt salt til hele Schweiz. Herudover leverer de salt til medicinindustrien. Salt har været en af årsagerne til områdets rigdom. Hertil kommer selvfølgelig Rhinens kraftværker. Der kan læses mere om schweizisk salt på http://www.saline.ch/

Klik her for at se i fuld skærm
...

Lørdag tilbragte vi i Basel på shoppingtur og på Tinguely Museum. Hvilket uden tvivl er underholdende for børn. Søndag blev tilbragt i Solo Uno - et kurbad, hvor der udelukkende anvendes salt i alle bassinerne. Du kan læse mere herom på hhv http://www.tinguely.ch/de.html og http://www.kurzentrum.ch/ ...

 

 


Siden er sidst opdateret 14-06-2010.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt